Om Henna – Guide & Viden
Henna er i tusindvis af år blevet brugt til at farve hår og lave tatoveringer med – og på det seneste er der rigtigt mange, der har fået øjnene op for hennapulverets fortrinlige egenskaber.
Henna er – såfremt produktet er af god nok kvalitet – sikkert at bruge, og skader hverken hår eller hud, samtidig med at dets virkning blot er midlertidig. Derfor er det attraktivt og efterspurgt blandt mange, og vi syntes, det var relevant at skrive en god og uddybende guide til henna, hvor du blandt andet kan læse generel fakta om produktet – men naturligvis også lære mere om, hvordan det rent faktisk skal bruges.
Fakta om henna – det skal du vide
Vi starter ud med noget helt almindelig fakta om henna, således du får et godt overblik over, hvad der egentlig er tale om. Der er altid bedst at have en god viden om de kosmetiske produkter, som man bruger, da man så på bedst mulig vis kan vurdere, om det nu også er noget, man har lyst til at bruge.
Når du køber henna som et færdigt produkt, vil det typisk være i pulverform. Det hele starter dog ved planten Lawsonia inermis, som henna udvindes fra. Af den grund bliver planten ofte bare kaldt for Hennaplanten, hvilket gør det lidt lettere at huske.
Hennaplanten (Lawsonia inermis) hører ind under Lythraceae-familien, og den vokser naturligt i Nordafrika og Mellemøsten, altså særligt i ørkenklimaer. I Indien eksisterer planten dog også, og det samme gør den i USA. Grunden til, at sidstnævnte land har planten i dag, skyldes, at den er blevet importeret som følge af stor popularitet blandt amerikanerne.
Pulveret udvindes fra bladene. Faktisk er det kun omkring 1% af planten, der indeholder Lawsonia, hvorfor det er vigtigt at finde et kvalitetsprodukt, som er ordentligt udvundet. Hennaplanten har flere stoffer i sig – blandt andre gallusgarvesyre, tanninsyre, mannit, planteslim og napthoquin.
Hvis du vil bruge hennapulveret til hårfarve eller tatovering, er det vigtigt, at du finder et rent produkt. Rent henna er rødligt og kan desuden have et grønt skær. Nogle moderne producenter vælger at tilsætte PPD (paraphenylenediamin), hvilket giver det en sort farve – men det skal du forsøge at holde dig fra, da det i mange tilfælde er allergifremkaldende. Originalt, naturligt hennapulver er ikke allergifremkaldende, så sørg for at anskaffe dig det naturlige produkt!
Køb ren henna pulver her
Historien bag hennapulveret
Som nævnt i indledningen er hennapulveret blevet brugt i tusindvis af år. Kilder siger faktisk, at henna med sikkerhed er blevet brugt i oldtidens Egypten, og endda endnu længere tilbage. Dette kan ses på mumier med rødt og rødblondt hår – hårfarver som angiveligt ikke var karakteristiske for indbyggerne i de gamle mellemøstlige civilisationer.
Det gamle testamente nævner kort, at Kong Salomon brugte henna til at farve sit skæg med. Om der er sandhed i dette, må du naturligvis selv vurdere. Langt mere sandsynligt er det, at Cleopatra brugte det. Faktisk er der ganske gode beviser på, at hun brugte det til hårpleje, og det viser jo blot lidt om hennaens historiske popularitet.
Henna blev altså brugt i mange af oldtidens største civilisationer, og det var – præcis som i dag – for at lave tatoveringer og for at få en unik hårfarve. Dog oftest i forbindelse med lokale ritualer.
I en årrække blev hennapulveret mere eller mindre glemt – i hvert fald i Europa – men i løbet af de senere år, har henna igen vundet stor popularitet blandt mennesker med interesse for kosmetik og stil. Der er en stor efterspørgsel, særligt i USA, og det betyder, at der i dag er et reelt marked for henna.
Henna til tatoveringer
Henna er historisk set blevet brugt til tatoveringer i forbindelse med ritualer, men i dag bruges det naturligvis bare af folk, som gerne vil have en stilfuld midlertidig tatovering.
En tatovering med henna bør holde mellem et halvt og et helt år – men det afhænger selvfølgelig meget af, hvordan du plejer huden og selve tatoveringen. Fordelen er netop, at den er midlertidig, hvilket gør en hennatatovering til et stærkt valg, hvis du ikke er sikker på, om du absolut vil gå med en tatovering hele livet. Hvis du blot ønsker at føle, hvordan det er at have en tatovering på huden, er henna i den grad oplagt at overveje. Ingen tvivl om det.
Når du får lavet din hennatatovering, vil den være lys i starten, men blive en smule mørkere senere hen. Hvis du ønsker en tatovering, der er mørkere end sædvanlige hennatatoveringer, kan du blande den i en masse med sukker og enten citronsaft eller arganolie.
Igen må vi påpege, at det er vigtigt, du IKKE får lavet din tatovering med et urent hennaprodukt. Med det mener vi, at der ikke må være tilsat PPD. Sørg for at få noget rent henna, således du undgår allergier.
Sådan får du lavet en henna tatovering
Man kan få lavet sin tatovering til diverse festivaler, og mange vælger desuden at få lavet én, når de er ude at rejse. Du kan dog også klare den selv, såfremt du er dygtig til at tegne. Ellers vil det måske være en god idé at få fat i en med lidt erfaring.
Ikke desto mindre ser ingredienserne således ud:
- Brug 1 del Henna pulver
- 2-3 dele varmt vand
- Frisk citronsaft – ½ tsk er nok
- Brug evt. arganolie, hvis du ønsker en kraftigere farve
- En sprøjtepose eller en flaske med tynd hals
Herefter er fremgangsmåden sådan set meget simpel. Du tager først dit henna og blander det med 2 dele vand – altså ca. dobbelt så meget vand som henna. Derefter tilsætter du dit citronsaft og evt. din arganolie. Rør det sammen, indtil det har en konsistens, der minder om almindeligt tandpasta. Du kan roligt tilføje lidt mere vand, hvis du føler, at det er nødvendigt.
Når massen er klar, fylder du den i sprøjteposen (eller flasken), også er du klar til at tegne! Du kan med sikkerhed finde en lang række videoer på YouTube omkring processen, hvis du stadig er lidt i tvivl.
Og når først tatoveringen er lavet, handler det om at passe godt på den. Hvis du behandler huden ordentligt, kan en hennatatovering sagtens holde i et års tid. Det gør den, hvis du undgår at vaske huden direkte på området og samtidig undgår at skrubbe tatoveringsområdet. Plej derfor forsigtigt, så tatoveringen ikke bliver slidt af huden. Man kan sagtens holde huden ren og pæn uden at skrubbe direkte på den.
Henna til hårfarve
Tro det eller ej, men henna er faktisk endnu mere populær at bruge til håret, end det er til tatoveringer. Der er også en god chance for, at du læser med her, fordi du ønsker viden om, hvorfor og hvordan det bruges til håret, så det vil vi nu kigge lidt på.
Med henna kan du nemlig farve dit hår på en naturlig måde, der ikke skader håret, men så det stadig giver en smuk farve, som måske kan give dig et nyt & cool look. Så længe der ikke er tilføjet kemikalier og usunde tilsætningsstoffer, kan henna ikke være til skade – og som du selvfølgelig har regnet ud, er der igen intet permanent ved brugen af henna.
Det helt sjove er, at der ikke er nogen som helst garanti for, hvordan dit hår vil se ud med henna. Resultatet kan nemlig variere en del, og det kommer primært an på følgende faktorer:
- Den hårfarve, som du allerede har
- Hvilke ingredienser du bruger i din masse udover henna
- Mængden af henna
- Og ikke mindst hvor længe, du har hennamassen i håret
Henna resulterer i rødt hår, men der kan være stor variation i, hvor rødt det egentlig bliver. Til tider kan man komme frem til en lys orangelignende farve, som mest af alt minder om en mellemting mellem blondt hår og naturligt rødt hår. Det kan dog også blive kraftigt rødt, hvis du lader det sidde i håret længe nok. På grund af dets naturlige egenskaber, er resultaterne stort set altid gode. Vi anbefaler, at du selv foretager en mindre test, inden du farver hele dit hår – dette kan gøres ved at farve en mindre hårtot.
Bemærk: Brug ikke henna til håret, hvis du har gråt hår. Ikke at det er farligt, men resultatet bliver sjældent godt, da gråt hår ikke tager ret godt imod farven.
Hvis du har fået farvet håret kemisk inden for det seneste år, bør du også træde en smule varsom. I det tilfælde kan håret nemlig godt blive ødelagt og/eller misfarvet, så det er værd at bemærke. Gå gerne mindst 6 måneder uden kemisk farvning, inden du benytter henna i håret, og gerne op til et år for at være på den sikre side. Igen, du kan altid selv teste det hele igennem ved at farve en mindre hårtot, og dermed vurdere, om det er smart at bruge henna på nuværende tidspunkt.
Sådan farver du håret med henna
Hvis du sidder klar med dit hennapulver og er klar til at prøve det af i praksis, får du her en simpel guide til det! Henna farver mere end man skulle tro, så derfor er det vigtigt at gøre det ordentligt. Vi vil forsøge at hjælpe dig så godt på vej som muligt.
Først skal du naturligvis blande din henna masse. Her skal du bruge følgende ting:
- 1 del henna
- 3 dele varmt vand (det må gerne være tæt på at koge)
- 1 spsk citronsaft
- En fed creme, f.eks. vaseline
- En plastikpose eller en badehætte
- Et dampende håndklæde
Herefter er det faktisk ikke så svært. Det vigtigste er nemlig, at du har styr på ingredienserne. Resten er overraskende nemt at klare, så hvis du følger guiden og laver en mindre test først, vil du altid få et godt outcome.
Først rører du hennapulveret sammen med 1 del vand i en skål. Mens du rører, tilsætter du de sidste to dele vand, en af gangen, indtil massen har en tilfredsstillende konsistens.
Når det er gjort, er det tid til at tilføje citronsaften. Det fordeles i massen ved at fortsætte med at røre rundt. Efter det er gjort, vil det være oplagt at tage en lille test – prøv massen af på en mindre mængde hår for at tjekke, om du er tilfreds med den farve, der kommer ud af det. Dette kan gøres relativt hurtigt.
Når massen er klar, skal du først smøre din creme rundt på panden, ved hårgrænsen, på kinderne, ved ørene, og selvfølgelig også på nakke og hals. Dermed undgår du, at henna farver disse områder, hvis der skulle komme til at sidde lidt på huden (og det vil der uden tvivl komme til).
Herefter skal du fordele massen rundt i håret. Gør det gerne langsomt og sørg for, at det masseres godt ind. Tag en tot af gangen, men sørg for, at det før eller siden bliver fordelt rundt i hele håret. Tag nu en plastikpose eller badehætte over håret – og omslut hovedet med dit håndklæde, som meget gerne må være dampende. Nu skal du blot lade det sidde i den tid, som du ønsker. 15 minutter er fint, hvis du blot ønsker en let toning af håret. Ønsker du en stærk rød farve, kan du lade det sidde i halvanden eller to timer. Som udgangspunkt er reglen, at håret får en stærkere farve, jo længere hennamassen sidder i. Hvis det er første gang, du bruger henna i håret, vil det måske være smart at starte ud med relativt kort tid.
Når du er tilfreds, skal du skylle hennamassen ud af håret igen. Det kan du gøre i badet eller i vasken, men vær forberedt på, at det kan svine en del. Brug desuden en mild shampoo til at gøre håret rent med. Når dit hår er tørt, er du sådan set færdig! Hvis der skulle sidde lidt henna tilbage på huden, kan du bruge citronsaft eller eddike til at fjerne det igen. Der sker dog ingenting, hvis du fra starten har brugt en fed creme til at dække huden ind med.
Hvis du følger guiden, vil du lynhurtigt have din nye hårfarve klar!
Ønsker du en anden farver, kan du tone din henna farve, læs mere i denne guide.
Køb henna på nettet
Der er i dag et relativt stort marked for henna, og det gør det forholdsvis let at finde på nettet – såfremt du ved, hvor der skal kigges!
Det handler dog i høj grad om at finde et kvalitetsprodukt, der både er naturligt og sundt. Prisen er også noget, som er værd at tage i betragtning, om end kvaliteten selvfølgelig vejer højest.
Overordnet set får du den bedste deal hos Cosmos Co, hvor vi er eksperter i naturlig kosmetik og selv producerer vores hennapulver i Marokko. Marokko er på mange måder et suverænt sted at plante henna, og det er noget, som de fleste seriøse forhandlere efterhånden er begyndt at gøre. Hennapulver fra Cosmos Co er helt uden tilsætningsstoffer og er dermed perfekt at bruge, hvad enten du vil farve dit hår eller have lavet en midlertidig tatovering.
Hvis du har et spørgsmål eller måske bare en overvejelse, kan du tilføje en kommentar herunder 🙂
Kilde:
– Om henne pulver
– Fakta om henna pulver