Hvad er salt og havsalt?
Naturlige produkter er ofte de bedste, når det kommer til pleje af hud og hår. De har også de bedste sundhedsmæssige virkninger. Salt er så naturligt, som noget overhovedet kan være – og af den grund møder salt, og særligt havsalt, en rigtig stor fremgang inden for kosmetikken. Der er nemlig rigeligt med fordele, også selvom det er de færreste, der rent faktisk er klar over det.
Viden om salt – karakteristik, facts og viden
Alle ved, hvad salt er, for det har mange nyttige formål i hverdagen. De fleste danskere kender det nok bedst fra madlavningen, hvor det kan benyttes i stort set alle retter for at skærpe smagen. Faktum er dog, at salt har mange effektive formål, og dem vil vi gå i dybden med i løbet af denne artikel. Først og fremmest vil vi dog se på lidt generel viden om salt, så du ved, hvad du egentlig kommer til at bruge.
Som bekendt er salt særligt kendt som krydderi i maden, og det har det været i tusindvis af år. Det er nemlig det ældste krydderi i verden, idet mennesker altid har benyttet det. Vi kan finde historiske beviser på kendskab til saltet i de første civilisationer. Her drejer det sig særligt om dem i mellemøsten, men bestemt også civilisationerne i Asien, Amerika og Europa.
Selvom salt i dag er en vare, som vi let kan få fat i, har det ikke altid været sådan. Engang var salt en sand luksusvare, som var forbeholdt for samfundets ypperste klasse. Salt var dyrt, og det var en vare, man satte pris på. Med tiden blev det dog mere og mere udbredt, og i Romerrigets tid var det udbredt nok til, at mange almindelige borgere kunne nyde godt af saltets egenskaber. Det var en vigtig handelsvare i Rom og dets kolonier. Romerske soldater ville endda få udbetalt løn i salt, da de kunne bruge det til handel og til praktiske formål på samme tid. Det viser altså samtidig, at salt stadig var en værdifuld ting, også selvom det begyndte at blive nogenlunde alment i hverdagen. Efter Romerrigets fald, hvor middelalderen startede, blev salt igen noget mere sjældent, og det var i en lang periode en særlig vare, som de fleste europæiske borgere ikke rigtigt kom i nærheden af.
Køb havsalt – mineral salt her
Der er sjovt nok ikke alt for mange mennesker i nutiden, der kender nok til salts positive egenskaber med henblik på pleje af hud og hår, men her finder vi faktisk nogle af de absolut bedste fordele overhovedet. Historisk set var det ellers ofte et middel for at opnå et bedre udseende. Særligt i de europæiske overklasser. Efter saltet igen blev populært med renæssancen og med oplysningstiden, begyndte overklassen at benytte salt til hudpleje. Det samme gjorde almindelige borgere, da salt fik en fornem udbredelse i slutningen af 1800-tallet. Herefter kendte alle efterhånden til salt, hvad enten kosmetisk eller praktisk.
Salt var nu et middel, man godt kunne tåle at benytte lidt mere hyppigt end tidligere. Og samtidig: Bruge til flere formål end før. I begyndelsen af 1900-tallet var det ikke overraskende, når nogle ville bruge salt til konservering af madvarer. Man havde godt nok længe kendt til fordelene heraf, men det var nyt, at saltet benyttedes så udbredt, som det gjorde til netop konservering. Længe var det saltets hovedformål. Kød blev ligeledes mere udbredt blandt middelklassen i løbet af 1900-tallet, og her var salt altså et vigtigt konserveringsmiddel. Man kunne forlænge holdbarheden ret længe ved at tage et simpel middel som salt i brug, så det blev i den grad udnyttet. Og det gør det stadig den dag i dag, men igen: Salt har så mange fordele, at vi også vil afsløre en hel del andre vigtige ting, hvor det er relevant at tage i brug.
Salt er livsnødvendigt for os
Noget, der måske overrasker nogle, er, at salt er livsnødvendigt for mennesker. Vi er altid nødt til at have en smule salt i kroppen for at kunne fungere ordentligt. Typisk får vi et naturligt saltindtag ind igennem kosten, så det er sjældent et problem – dog et sjovt fact.
Til gengæld skal vi også passe på med at få for meget salt. Som i mange andre situationer, skal salt altså indtages med måde: Hverken for lidt eller for meget. Mange helbredsmæssige fordele ses, når man indtager en passende mængde salt. Her taler vi naturligvis primært om madlavning. Salt er som bekendt en fremragende smagsforstærker, og af den grund er der mange, der kan finde på at “overkrydre” deres madretter. Med hudpleje skal man dog også passe på med mængden. Der er enorme fordele ved at benytte passende mængder salt, men huden må heller ikke blive for heftigt behandlet. Salt er et fremragende middel til mange formål, men det skal altid respekteres.
Havsalt – den mest kendte variant
Der er forskellige typer af salt. De fleste kender bordsalt og havsalt. Bordsalt er almindeligt til madlavning. Det går under det formelle navn natriumklorid, og det udvindes ved minedrift. Bordsalt er forholdsvis blidt. Det kan sagtens bruges til alle de generelle formål med salt, men man får som regel mere effekt ud af havsalt. De fleste ved også, at havsalt giver en lidt stærkere smag i maden, når det benyttes. Det samme gør sig gældende med alle de andre måder, som salt kan benyttes på.
Havsalt kommer fra havet og fra undergrunden. Det er rigt på naturlige mineraler som iod, kalium og magnesium. De er alle vigtige for vores velvære, og de giver særligt et boost til huden eller håret, når man vælger at pleje med salt.
Selv havsalt er én stor overordnet kategori, for der er også forskellige typer af havsalt. Kvaliteten kan også variere en del. Det handler meget om, hvordan saltet er blevet behandlet under udvindingen, og ligeledes hvor næringsrigt området har været.
Det meste havsalt kommer fra havet. Jordens have er meget rige på havsalt, og det er forholdsvis nemt at adskillige saltet fra vandet. Der findes også salt i søvand og i grundvand. Eksempelvis sydesalt, som er meget populært til madlavning. Nogle steder i verden er der visse områder med særligt højt indhold af havsalt. For eksempel Det Døde Hav, som er en meget kendt attraktion, netop som følge af saltet i vandet.
Havsalt kan også komme fra undergrunden, og det lyder naturligvis en smule mærkeligt. Men her er der altså tale om salt, der tidligere eksisterede i havet, men som senere kom ind under jorden som følge af enten pladetektonik, via et tidligere bassin, eller via andre naturlige måder. Det er typisk en proces, der er sket gennem adskillige år, og den salt, som findes i visse undergrunde, kan i dag benyttes på fornem vis. I Nordafrika er der flere spændende områder, hvor man kan finde havsalt i undergrunden. Den helt store fordel er, at saltet har fået ekstra næring fra jorden. Dermed får man den bedst mulige kombination – næring fra både hav og jord på samme tid. Det er en unik kombination, og det gør ofte saltet stærkere og mere effektivt, når det benyttes til visse formål.
Salt til hudpleje
Der er en god chance for, at du er særligt interesseret i at bruge salt til hudpleje, siden du læser med her. Selvom saltets kosmetiske effekter stadig er forholdsvis ukendte blandt store dele af befolkningen, er der alligevel flere og flere, der begynder at få interesse i netop dette. Særligt havsalt er godt for huden, men i realiteten kan du benytte langt de fleste salttyper til en vis grad. Selv bordsalt kan have gode effekter. Flere forbrugere viser også interesse i særlige salttyper som f.eks. Himalaya salt.
Du skal først vide, at det er alt nok med små mængder salt til hudpleje. Der er ingen grund til at bruge for store mængder, og slet ikke i starten. Groft uraffineret havsalt er stærkt, så hvis du bruger netop denne variant, er det smart at være særlig påpasselig i starten. Bordsalt, som er forholdsvis mildt, er et fint middel til ligesom at vænne huden til behandlinger med salt. Dog skal det siges, at din hud måske allerede er vant til saltede omgivelser – eksempelvis hvis du bader ofte på stranden.
Hvis du benytter saltflager, skal de knuses inden brug. Hvis du benytter salt, der allerede er knust eller pulveriseret, er det klar til blanding med det samme.
Salt er i stand til at fjerne de døde hudceller fra huden. Selvom huden i mange tilfælde kan tage sig af dette på egen hånd, er det nogle gange rart med et boost fra et naturligt hjælpemiddel. Her er salt en rigtig fin mulighed. Salt kan også hjælpe huden med at fjerne de bakterier, der ikke hører til. Derfor er der i skrivende stund flere forbrugere, der oplever fine resultater ved at bruge salt for at stoppe akne. Salt kan altså hjælpe med at rense huden og holde den ren i længden. Det er kun nødvendigt med behandlinger en gang imellem, f.eks. 1-2 gange om ugen, så det er altså ikke noget, du behøver at gøre hver eneste dag. Effekterne er tydelige fra hver enkelt behandling.
Den bedste måde at pleje ansigtshuden på er ved at lave en ansigtsmaske. Her har du brug for at blande saltet først, da det naturligvis ikke hænger ret godt fast i huden alene. Selvom man sagtens kan nøjes med at blande med vand, giver det bedst mening at blande med enten honning eller med en god basisolie. Honning er det mest foretrukne valg til netop dette formål, og med en blanding som denne, vil du formentligt se gode resultater:
- 2 tsk salt
- 4 tsk rå honning
Derudover får du brug for en almindelig vaskeklud og lidt varmt eller lunkent vand.
Hvis du benytter saltflager, skal de som sagt knuses først. Her er det altså 2 teskefulde af det knuste salt, der tilsættes i blandingen. Hvis din hud er følsom, er det dog en god idé at begynde med en mindre mængde, indtil du vænner dig til det. Start for eksempel med en enkelt teskefuld, og gå langsom op i mængde, som din hud bliver vant til behandlinger med salt.
Vi anbefaler, at du rører dit salt og honning sammen i en blanding. Herefter kan du let fordele det rundt omkring i ansigtet, hvor den skal sidde i nogle minutter. Det behøver egentlig ikke at være særligt længe. Og det afhænger igen lidt af, om din hud er sart eller stærk. Nogle vil være tilfredse med at have salt-honning blandingen på i 10 minutter, mens andre kan klare det dobbelte. Hvis det er første gang, du behandler, er det måske ikke en dum idé at starte ud med blot fem minutter.
Til sidst er det smart at vride en klud op med varmt eller lunkent vand og placere den over ansigtet. Herefter kan du fjerne blandingsmassen med kluden og til sidst vaske af med mere vand, hvis det er nødvendigt. Du kan også tage et bad. Alternativt kan du fugte huden med en basisolie, men det er helt frivilligt.
Salt til hårpleje
Hvis du ønsker at bruge salt eller havsalt til hårpleje, er det bestemt også en god mulighed. Håret kan nemlig også få gavn af saltets mineraler, da det gode næringsindhold er med til at balancere hovedbunden. Dette er effektivt mod skæl, svamp og andre eventuelle problemer i hovedbunden. Salt er dog også rigtigt fint, hvis du bare vil give håret lidt ekstra liv og forbedre udseendet en smule.
Det er dog værd at være opmærksom på, at man igen skal passe en smule på med mængden. Undgå for meget salt, særligt hvis det er stærkt. Måske har du før været på stranden og derefter taget hjem igen med en underlig følelse i håret. Det skyldes som regel, at håret har været i vand med en for høj koncentration af salt. Sørg derfor for at bruge den rette mængde. Vi vil naturligvis forsøge at guide dig til en saltblanding, der ikke skaber problemer.
Til hårpleje med havsalt, er det bedst at kombinere med en olie. Arganolie er et fint valg, da netop denne type olie også har nogle helt unikke fordele at bringe til håret. Dermed kombinerer vi altså to gode naturlige midler i samme behandling. Du kan dog også bruge andre olier, som olivenolie eller jojobaolie. Arganolie siges dog ofte at være det bedste valg.
Her er, hvad du skal bruge til din hårpleje med salt:
- Havsalt: 1-2 tsk
- Olie: 1 tsk
- Flaske med forstøver
- Almindeligt vand
Tilsæt vandet i flasken. Herefter tilsætter du saltet, og derefter olien. Luk flasken og ryst indholdet sammen. Når det er gjort, er du klar til at sprøjte det ind i håret. Her kan du samtidig vælge at massere det rundt med fingrene. Du vil få en forholdvis stor mængde ud af denne blanding, så det er ikke sikkert, at du kan bruge det hele i én behandling. Den positive nyhed er, at du sagtens kan gemme blandingen i flasken og benytte resten igen senere – så længe flasken kan lukkes tæt.
Du kan med fordel pleje håret med havsalt 2 gange om ugen.
Salt mod skæl
Salt er særligt effektivt til bekæmpelse af skæl. Det er en lidelse, som mange danskere har, og selvom der også er mange midler mod det, er det dog stadig oplagt med et naturligt middel som havsalt.
Det er yderst nemt at behandle skæl med havsalt. Du behøver nemlig ingen andre ingredienser end salt og vand. Det er ofte bedst at behandle skæl med salt, mens du tager et bad.
Fremgangsmåden er således: Tag godt 2 teskefulde salt og fordel dem rundt i hovedbunden. Langsomt kan du begynde at skylle dem ud. Masser meget gerne rundt med fingrene imens, da det forbedrer behandlingen. Fortsæt med langsomt at skylle ud, indtil alt saltet er væk fra hovedbunden. Ofte vil små mængder salt blive opløst og absorberet af hovedbunden – det er ganske naturligt, og det giver fine fordele. Hvis du gør det i forbindelse med et bad, hvilket er smart, kan du sagtens bruge shampoo og conditioner bagefter.
Når det så er sagt, vil du også se gode effekter mod skæl, når du benytter salt til almindelig hårpleje, hvilket vi guidede dig igennem lidt længere oppe.
En body scrub med salt
Salt fungerer godt til hudpleje – det ved vi allerede. Og selvom de fleste bare har interesse i at pleje ansigtet, så er der også god mulighed for at pleje hele kroppen med havsalt. Det er ikke svært, og fordelene er de præcis samme, som ved pleje af ansigtshuden – du vil opleve, at huden bliver renset og rengjort, når du tager salt i brug.
Havsalt er det foretrukne middel, da det giver de bedste effekter. Men hvis du har særlig sart hud, kan du frit benytte bordsalt, som er mere mildt.
I forbindelse med en body scrub anbefaler vi desuden, at du tager en olie i brug. Arganolie er det bedste valg, men olivenolie er også fint. Alternativt kan du benytte nigella olie, som også er fantastisk. Såfremt du har to eller flere olier til rådighed, er der intet der står i vejen for, at du benytter mere end én.
Bland 3-5 spiseskefulde olie med den mængde salt, du finder passende. Da det er til hele kroppen, kan du bruge lidt mere end ellers. 4 teskefulde havsalt er i mange tilfælde et passende valg. Når det har blandet, kan du tage et varmt bad for at gøre huden fugtig. Påfør nu blandingen overalt på kroppen. Det smarteste er at starte fra bunden, så du kan holde styr på, hvor langt du kommer undervejs.
Lad blandingen af olie og salt sidde i 5-15 minutter. Skyl herefter huden ren igen – det vil sandsynligvis ske via et bad. Denne form for behandling kan gentages 1-2 gange ugentligt for optimale resultater. Start som altid ud med en lille mængde salt, hvis det er første gang, du behandler. Med tiden vil du lære mere om din hud og kan på egen hånd tilpasse mængden, så den passer personligt.
Salt som mundskyl
Salt er rigtigt godt til mundskylninger. Her kan det rense for bakterier og ikke mindst fjerne enhver dårlige ånde.
Bland saltet med en smule vand i et glas og begynd at gurgle det i munden. Gør det et par gange i en 10-20 sekunder af gangen. Nogle vælger også at tilsætte en enkelt dråbe pebermynteolie, tea tree olie eller eucalyptusolie, da disse essentielle olier også er gode for mundhygiejnen.
Blandingen vil også fungere fint til pleje af læber. Det kan gøres så ofte, som du har behov for, om end det optimale nok vil være 2-3 gange om ugen.
Der er et forbehold i denne forbindelse: Salt kan godt bruges til behandling af blister – faktisk er der fordele ved at gøre dette. Dog kan det svie ret meget, mens mundskylningen finder sted. Derfor vil det være smart at blande med bagepulver. Desuden kan det aldrig anbefales at børste tænder i forbindelse med mundskylningen – vent altid med dette til et senere tidspunkt. Spis heller ikke inden for 30 minutter, da det vil neutralisere skylningens virkning.
Rensende karbad med havsalt
Hvis du er typen, som godt kan lide at tage karbad, er det muligt at give huden lidt ekstra rengøring ved at tilsætte salt i vandet.
Det siger lidt sig selv, hvordan man gør. Knus et par saltflager og tilsæt det i karbadet, når det ellers er fyldt. Det er meget nemt, men det er så sandeligt også virksomt. Huden bliver nemlig renset og rengjort, hvilket er super rart. Pas igen på med mængden, om end du her kan benytte en større mængde end ellers, da saltet vil blive blandet med en forholdsvis stor mængde vand.
Salt i samarbejde med andre naturlige produkter
Du kan sagtens benytte salt sammen med andre naturlige produkter. Vand er det primære, da de naturligt fungerer godt sammen. Endnu bedre løsninger er honning og basisolier, da de har en rigtig god konsistens, samt egne fordele, de kan bringe til hud og hår.
Til ansigtspleje er det ofte bedst at blande havsalt med honning. Til hår er det bedst at benytte salt i samarbejde med en basisolier, og det samme gør sig gældende, hvis det er til en body scrub. Honning er dog også meget velfungerende til bodyscrub.
Hvis du ønsker at bruge salt til andre formål, såsom mod myggestik, fodvorter og til pleje af neglene, er det typisk bedst at blande med olier, men i små mængder.
Når du plejer læberne eller laver en mundskylning, bør du blande med vand og eventuelt med en enkelt dråbe essentiel olie (men ikke mere). Husk også at spytte ud igen bagefter, så du ikke indtager for meget salt eller olie, når du plejer på denne måde.
Salt kan altså bruges sammen med en lang række andre midler, da det er meget alsidigt.
Vigtige forbehold inden brug
Vi har sagt det mange gange undervejs, men det skal siges igen: Brug den rette mængde salt. Der er ingen grund til at gøre huden sart eller håret tørt ved at bruge for store mængder. Start derfor ud lavt og prøv dig selv en smule frem. Salt er stærkt, så selv små mængder kan bidrage med mange fordele. Enkelte teskefulde er ofte nok.
De fleste vil aldrig opleve nogle problemer med salt, men der er en undtagelse, hvis du har naturlig sart hud. I så fald bør du passe lidt på. Salt kan styrke huden, men du er nødt til at holde tilbage med mængden. I tilfælde af du har sart hud, vil det også være smart at bruge en mild salt frem for groft havsalt.
Samtidig skal du også tage forbehold for de produkter, som du blander saltet med. Hvis du blander med en bestemt olie, bør du være opmærksom på, hvor meget der skal bruges af den. Det samme gælder honning. Og bland aldrig med produkter, som du er allergisk overfor, eller som du har manglende kendskab til. Lav altid lidt research, før du blander salt med noget nyt. Det er altid bedst at være på den sikre side!
Opsummering af saltets egenskaber
Salt er et fantastisk konserveringsmiddel, samt et mindst lige så fantastisk krydderi til madlavningen. Vi elsker alle salt, og vi har alle brug for det i den rette mængde.
Til hudpleje er salt rensende og rengørende, og til hårpleje er det i stand til at styrke hovedbunden og behandle visse lidelser som skæl og svamp.
Derudover har vi de mange andre mindre formål, hvor salt – og særligt havsalt – er brugbart: For eksempel mod myggestik, mod fodvorter, til mundskylninger, til generel rengøring af kroppen og til meget mere. Salt er multifunktionelt og det er faktisk utroligt, at noget vi i dag tager for givet, kan bruges positivt til så meget forskelligt!
Afrunding
Salt er virkelig godt til mange formål. Måske har du tidligere kun benyttet salt til madlavning og konservering, men det giver i den grad også mening at prøve det af til hud- og hårpleje. Vi anbefaler, at du får fat i en salt af høj kvalitet og går i gang med plejen – det giver forrygende resultater!